У СКУПШТИНИ АП ВОЈВОДИНЕ ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА ОСТАТАКА БАЗИЛИКЕ АРАЧА

У Скупштини АП Војводине, у организацији Националног савета мађарске националне мањине и у суорганизацији Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин 11.5.2022. одржана је стручна расправа о пројекту „Kонзервација и унапређење цркве у Арачи и њене околине према наслеђеном стању“. Овом приликом су сумирани нови резултати истраживања у области археологије, 3Д скенирања и испитивања материјала.
Говорећи о сложености подухвата рестаурације и конзервације овог споменика културе, Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине је истакао да у овом процесу учествује пуно учесника из Србије и Мађарске, из различитих нивоа власти, као и стручњака из различитих области. Он је нагласио да је циљ скупа сагледавање до сада постигнутих резултата истраживања и доношење одлука у односу на предстојеће кораке.
Др Славица Вујовић из Покрајинског завода је водила скуп, на коме је Гордана Топић, археолог овог Завода прва представила резултате истраживања. Коришћењем геофизичких метода обављена су недеструктивна истраживања на површини од 70 хектара, која су понудила значајне нове податке о простирању насеља, систему обрамбеним ровова, о бројним кућама и окућницама и локацији могуће некрополе. Уследила су излагања Југослава Пендића, археолога о фотограметријској примени у очувању културног наслеђа кроз пример 3 Д модела остатака базилике Арача. Као и доц. др Снежане Вучетић, технолога о испитивањима историјских материјала са овог споменика културе. Резултате истраживања у области историје уметности изложио је проф. др Ендре Рафаи са Универзитета из Печуја, Мађарска.