ОБНОВА ИКОНОСТАСА ХРАМА СВЕТОГ АРХАНЂЕЛА МИХАЈЛА У МАНАСТИРУ КРКА ЕПАРХИЈА ДАЛМАТИНСКА - РЕПУБЛИКА ХРВАТСКА

Иконостас храма св. Арханђела Михајла у манастиру Крка у данашњем облику и иконографском поретку настао је почетком XVIII века. Компонован је од великог броја икона различитих типолошких одлика, времена и места настанка. Тада су на нову зидану основу постављене 4 иконе престоне зоне, централна икона Богородице са Христом и две иконе, св. Петра и св. Павла, које су сачуване и са пређашњег пренете на нови иконостас. Овим иконама придодато је 38 празничних икона мањег формата (II зона), царске двери и композиција Распећа (III зона) које су за овај иконостас поручене и израћене у Русији 1704. године од стране сликара Михајла Иванова, сина Филаева.
На основу Пројекта конзерваторско-рестаураторских радова на иконостасу храма св. Арханђела Михајла у манастиру Крка, у сарадњи са Министарством културе Републике Хрватске, Управом за заштиту културне баштине и Конзерваторским одјелом у Шибенику, крајем августа 2008. започети су комплексни конзерваторско-рестаураторски радови које су финансирали Покрајински секретаријат за културу АП Војводине и Епархија далматинска. 
Сви радови подељени су у две фазе: Прва фаза обухватала је испитивачке радове на свакој икони појединачно, радове на гипсаној пластици II и III зоне и парапету, радове на кованој пластици царских двери, импрегнацију и консолидацију дрвеног носиоца свих икона. Друга фазa обухватала је коначне конзерваторско-рестаураторске радове на 38 икона II и III зоне и 6 икона са царских двери. 
Током радова дошло се до низа важних информација везаних за настанак и историју овог иконостаса наведених у Извештају о изведеним конзерваторским радовима и објављеним у заједничком чланку: мр Бранко Чоловић, Мирослав Закић, Иконостас православног храма светог Архађела Михајла у манастиру Крка и изведени конзерваторско-рестаураторски радови, Грађа за проучавање споменика културе Војводине XXIV-XXV. 
Радови су завршени средином новембра 2008. године а извела их је екипа конзерватора у следећем саставу: Мирослав Закић, сликар конзерватор, руководилац радова; Растко Чурчић, вајар конзерватор; Мирослав Нонин, сликар конзерватор; мр Бранко Чоловић, историчар уметности, спољни сарадник; мр Јасна Гулан, сликар конзерватор; Лукачи Лајош, техничар за финалну обраду метала; Душан Зелић, дуборезац позлатар; Предраг Инић, вајар, спољни сарадник; Дејан Радаковић, техничар за обраду дрвета.