ИСПИТИВАЧКИ РАДОВИ У МАНАСТИРУ БЕЗДИН, РЕПУБЛИКА РУМУНИЈА

У периоду од 09.09.- 25.09.2013. екипа стручњака Завода (Оливера Брдарић, руководилац радова, Јасна Гулан, Владимир Петровић, Милош Вујаклија и Богдан Јањушевић), обавила је испитивачке радове на Бездинском иконостасу, који је израђен у периоду од 1793. до 1802. године а рад је дрворезбара Аксентија Марковића и сликара Јакова Орфелина.
Још давне 1991/93 екипа РЗЗСК је демонтирала иконостас и привремено га сместила у просторије Викаријата СПЦ у Темишвару. Том приликом колеге из РЗЗСК су обавиле превентивну санацију угрожених делова неких икона са иконостаса као и најугроженијих партија позлате дубореза. Такође су подлепили воштаном масом три иконе на платну.
Ове године су обављени опсежни фотодокументацијски радови који илуструју постојеће стање (у редовном и УВ светлу као и уз употребу УВ и ИР филтера),  санациони радови свих угрожених партија, узорковани су микрофрагменти бојеног слоја и позлате са подлогом ради израде физичко-хемијских анализа, сондиране су одређене површине сликаног слоја и позлате средствима за уклањање различитих депозита с површине као и старих оксидисалих лакова. Престона икона Богородице (једна од пет које су изложене у поставци музеја у (Викаријату) је комплетно очишћена и потом враћена у поставку. На крају, комплетан материјал са иконостаса (изузев оплате коју смо пронашли у Манастиру Бездин у крајње неприличним условима, изломљену и бачену на гомилу у шупама), уредно и безбедно је сложен у привремени депо са одговарајућом микроклимом. У току су конзерваторски радови на нивоу дрвеног носиоца који се изводе на бази пројекта конзерваторско-рестаураторских радова на иконостасу. Окончани су радови на консолидацији дрвеног носиоца као и конструктивно-санациони, а предстоји израда недостајућих делова дубореза. Фаза која потом следи обухватиће конзерваторско радове на сликарству.

 

Оливера Брдарић

сликар конзерватор – руководилац пројекта