ИКОНОСТАС ТИПИКАРНИЦЕ СВЕТОГ САВЕ ОСВЕЋЕНОГ У КАРЕЈИ

 

Радови на реконструкцији, конзервацији и рестаурацији иконостаса током 2005-2006. године

           

Иконостас је сликан након велике обнове испоснице 1811. године, што се види из записа на икони Богородице из групе Распећа. Прављен је тако да централно место заузима чудотворна икона Богородице Млекопитатељице. Бочне двери, које нису у традицији Свете горе, сликане су накнадно крајем XIX в. или почетком XX в.
Радови на терену отпочели су 22. децембра 2005. након преноса иконостаса из Испоснице у манастирски конак и формирања конзерваторско рестаураторске радионице. Иконостас је био демонтиран раније без техничке документације. Требало је започети са реконструкцијом распореда затечених елемената иконостаса и направити пројекат. Следећа фаза радова је подразумевала конзервацију у оквиру које су извршене дезинсекција и импрегнација оригиналног дубореза као и израда његових недостајућих делова. Физичко-хемијске анализе су рађене у лабораторији Републичког завода за заштиту споменика културе у Београду. Рестаураторски радови су обухватали чишћење позлате оригиналног дубореза и икона, као и припрему дубореза за позлату. Завршни радови су подразумевали позлаћивање комплетног иконостаса и његову монтажу на припадајуће место. Од икона рестауриране су царске двери, група Распећа и иконе из зоне апостола, док су иконе из престоне зоне радили конзерватори Народног музеја у Београду. Комплетни радови су финансирани средствима Министарства културе Републике Србије, а окончани су у рекордном року 15. октобра 2006. када је и црква освештана.


Екипа конзерватора која је извела радове: Синиша Зековић - руководилац радова, Растко Чурчић, Мирослав Нонин, Мирослав Закић, Зоран Баришић, Милош Радаковић, Дејан Радаковић, Горан Радаковић, Душан Зелић, Милан Дејановић, Горан Болић, Зоран Вапа – директор.