ИКОНОСТАС КАПЕЛЕ КОНАКА МАНАСТИРА ХИЛАНДАРА У КАРЕЈИ

 

Радови на реконструкцији, конзервацији и рестаурацији иконостаса током 2007. године

            Иконостас капеле је посвећен Благовестима, а дело је руских иконосписаца и дуборезаца са краја XIX или почетком XX века. Израђен је као ниска олтарска преграда, у чијој се престоној зони налазе иконе: Усекованије св. Јована, Богородица са Христом, Исус Христос и Благовести, док друга зона празничних икона садржи, Силизак св. Духа, Вазнесење Христово и Крштење Христово. На бочним дверима су приказани Богородица са Христом и Арханђел Михаило, док су на царским дверима насликана четири еванђелиста и Благовести.
            Иконостас није био у функцији. Његови делови су били разасути на више места, од ризнице манастирског конака до шупе са дрвима за ложење. Оплата и позлаћени елементи дубореза су у више наврата префарбани уљаним бојама, од којих је последњи слој био тамносмеђе боје. Акценат конзерваторских радова је био на уклањању свих накнадних уљаних премаза са оригиналне позлате дубореза, као и откривање оригилне мраморизације оплате. Следећа фаза је обухватила реконструкцију недостајућих делова дубореза и рестаурацију оштећења позлате. Иконе су конзервиране и рестауриране, а посебна пажња је посвећена икони св. Јована, која је била највише оштећена. Иконостас је монтиран у капелу манастирског конака у Кареји, након израде комплетно нове носеће конструкције. Радови су финансирани средствима Министарсква културе републике Србије.

           

Радове је извела следећа екипа конзерватора: Синиша Зековић, Растко Чурчић, Мирослав Нонин, Мирослав Закић, Зоран Баришић, Милош Вујаклија, Милош Радаковић, Дејан Радаковић, Горан Радаковић, Душан Зелић, Милан Дејановић, Горан Болић, Зоран Вапа – директор.