ПРВО УЧЕШЋЕ КОНЗЕРВАТОРА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА САЈМУ "РЕСТАУРО" У ФЕРАРИ

 

Сајам „Рестауро“ (Salone dell’Arte del Restauro e della Conservazione dei Beni Culturali e Ambientali) је један од значајнијих годишњих догађаја у области конзервације и рестаурације, културног и природног наслеђа у Европи. У марту 2010. године седамнаести пут за редом одржан је у италијанском граду Ферари, бисеру ренесансне архитектуре, који је убележен на Листу светске културне и природне баштине Унеска. Италија је формирањем оваквог типа сајамске манифестације, у потпуности посвећене рестаурацији, конзервацији и заштити историјског, уметничког, архитектонског и природног наслеђа истакла лидерску улогу на међународном плану. Тиме је, успешно повезала економију и културу. 
Током четвородневног трајања Сајма, у Ферари су се окупиле најпознатије и најугледније рестаураторске институције и компаније, из Италије и иностранства, представљајући резултате рада између два сајма. Указано је на начин решавања горућих проблема, применом иновативних процеса и савремених технологија, али и размотрили резултати и напредак заштите, који су донели најважнији пројекти обнове. Под крововима сајма, у шест хала нашли су се и они који школују конзерваторе и постављају стандарде у методологији истраживања и изради документације, лабораторије које изводе испитивања, произвођачи материјала, рестауратори, занатлије, извођачи санационих захвата и др. Најзначајнији простор припао је Министарству за културна добра и активности у култури Републике Италије (Ministero per i Beni e le Attivita Culturali), које је „Рестауро“ изабрало за промоцију и видљивост свога рада. 
Захваљујући разумевању и подршци Владе Војводине и Покрајинског секретаријата за културу, Покрајински завод за заштиту споменика културе је свој концепт излагачког наступа на „Рестауру“ базирао на представљању резултата рада у области истраживања, заштите и презентације културног наслеђа. Такође, желели смо да укажемо на вредности вишеслојног културног наслеђа, које се налази на територији Аутономне покрајине Војводине, као и на резултате партнерске сарадње и делатност Галерије Матице српске из Новог Сада.
Већ док смо прилазили халама Сајама постали смо свесни изузетног значаја нашег учешћа, као првих представника српске конзервације! Мотив зидног сликарства из Саборне цркве у Сремским Карловцима нашао се међу неколико изабраних илустрација на промотивној застави изнад главног улаза у Сајам. Иако смо били свесни добре позиције нашег штанда А4, у непосредној близини уласка у халу 3, ипак смо били пријатно изненађени окружењем – делили смо пажњу публике са излагачима попут италијанског Министарства за културна добра и активности у култури, Музеја Ватикана, као и домаћина ─ града Фераре. Такође, током свечаног отварања Сајма упућен нам је још један знак добродошлице – већ истакнути мотив карловачког зидног сликарства нашао се међу изабраним слајдовима калеидоскопске презентације, који су „лебдели“ по зидовима, таваницама и подовима свечаног хола. Отварању Сајма поред екипе Покрајинског завода, на челу са Зораном Вапом, директором, присуствовале су и Вера Павловић Лончарски, директор Републичког завода за заштиту споменика културе из Београда и Јасна Зрновић, генерални секретар Националне комисије за сарадњу са Унеском.
Дакле, штанд са називом „REPUBLICA DI SERBIA – REGIONE AUTONOMA DI VOJVODINA – Petrovaradin – SERBIA“, током четири дана трајања Сајма, постао је место за сусрете оних који су пожелели да сазнају нешто ново, или нешто више о културном наслеђу новопридошлих излагача, о начину рада и постигнутим резултатима. На штанду је био постављен и монитор, на коме су пројектовани спотови: о културном наслеђу Војводине, представљеном хронолошки и по врстама културних добара, о Галерији Матице српске, о споменицима културе обухваћени пројектом „Векови Бача“. Поред тематских, наменски припремљених флајера, посетиоцима су дељена и бројна издања институција заштите из Србије: монографије, стручне и популарне публикације, као и CD издања. Из реакције и питања посетилаца суочавали смо се са непознавањем како елементарне географије, тако и наслеђа које се налази на нашој територији. Наравно, сусретали смо и добре познаваоце како наслеђа, тако и савремених токова заштите, као и прилика у којима живимо. Најсрдачнији су били сусрети са студентима и конзерваторима из Србије и бивших југословенских република. 
У организовану посету Сајму дошле су нам колеге из институција заштите из Србије и Републике Српске. Одржана је и техничка мултимедијална презентација, на којој су говорили директор Зоран Вапа и руководиоци пројеката представљених на штанду: Светлана Бакић, Славица Вујовић и Сава Стражмештеров. Послужени су и аутентични гастрономски производи из Војводине, чувене штрудле са маком и орасима, кулен из Бачког Петровца и ракије из Селенче и Сремских Карловаца. 
Први излазак представника службе заштите културног наслеђа из Србије у Италију, на престижну сајамску манифестацију „Рестауро“ може се сматрати успешним, будући да су постигнути циљеви, са којима се кренуло у овај пројекат презентације и популаризације културног наслеђа. Одабир и начин представљања наслеђа са територије Аутономне Покрајине Војводине показао се модерним и усклађеним са италијанским моделом регионалне организације и утврђивања специфичности културног наслеђа. Било је приметно интересовање за културно наслеђе на Светој гори у Грчкој, што је додатно учинило да штанд буде не само примећен, већ и посећен. Сајам је видело преко 30.000 посетилаца, а према оцени организатора наш штанд је био међу најдинамичнијим и са највећим бројем посетилаца. 
Подаци о Покрајинском заводу и Галерији Матице српске забележени су у сајамском каталогу, чиме су ове институције постале уочљивије на међународној конзерваторској сцени. Направљени су многи пословни контакти. Искоришћена је прилика да се научи нешто ново у области савремених третмана и доктрина у очувању наслеђа.