Конзерваторско рестаураторски радови на Римокатоличкој цркви Уздизања часног крста у Руми

2013 – 2014.

 

Римокатоличка црква Уздизања часног крста у Руми налази се у Улици главној 178. Грађена је од 1811. до 1813. године. Утврђена је за непокретно културно добро – споменик културе од великог значаја.
Протеклих година фасада цркве налазила се у стању непримереном њеном значају и положају: након обијања малтерског слоја са читаве фасаде, услед недостатка средстава за обнову зидана структура објекта остаје незаштићена.    
Током 2013. и 2014. године изведени су радови на рестаурацији фасада храма. Инвеститор радова је био Покрајински завод за заштиту споменика културе Петроварадин, а финансирани су средствима Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање. Током 2013. рестаурирана је фасада звоника и северно прочеље. У 2014. години радови су настављени обновом источне фасаде брода цркве.
У истом периоду средствима римокатоличке жупе рестаурирана је и западна фасада и постављен нови кровни покривач од бојеног лима. По завршетку овогодишњих радова, на средства за рестаурацију чекаће апсида храма и сакристија.
Радови су извођени према пројекту који је 2009. године израдио ПЗЗЗСК Петроварадин.
Радовима на рестаурацији фасада претходили су радови на статичкој санацији зидане конструкције храма која је изведена 2008. године, када су ињектирањем саниране бројне вертикалне пукотине у масивним зидовима.