МАНАСТИР ПЕТКОВИЦА

Између села Дивош и Шишатовац, у правцу села Лежимир налази се православни манастир Петковица. Некадашњи комплекс, од којег је данас остала само црква, био је подигнут уз поток Ремету. Црква је посвећена светој Петки Трновској. 
Време настанка манастира није познато, иако га предање везује за прву четвртину XVI века и Јелену Штиљановић, удовицу деспота Стефана Штиљановића. Према фрагментарно сачуваном запису на западном зиду храма,  „живописан“ је 1588. године. Црква је свакако подигнута коју годину или деценију раније и до данас је сачувала готово неизмењен облик. Сазидана је од камена и опеке и има основу триконхоса са четвоространим апсидама споља, осмостраним кубетом, примакнутим ближе олтару и четвртастим малим звоником. Прозори су мали, узани, првобитни. Унутрашњост је са полукружним апсидама, које су засведене полукалотама, а кубе се опире о четири пиластра на крајевима певничких конхи. Припрата је правоугаона и одељена је зидом од наоса. Улаз у храм је са запада. Унутрашње површине наоса су под старим живописом, а припрата је само омалтерисана. Конаци манастира нису сачувани, а ради нормалног одвијања живота у манастиру, подигнут је, са јужне стране, приземни конак са аркадним тремом и изузетно стрмим двоводним кровом. 
Манастир Петковица је једна од најстаријих грађевина са оригиналним живописом који представља праву реткост по својој очуваности и целовитости.  Ранобарокни иконостас, резан по угледу на крушедолски 1753. године, страдао је у Другом светском рату. Сачуван је само велики Крст са Христовим Распећем (данас изложен у старој цркви Светог Стефана у Сремској Митровици).